Hoi allemaal!
Ze zeggen wel eens ‘niemand is onmisbaar’, nou wij denken daar wel anders over. Deze week is Quinten een weekje met vakantie. Ik zit hier achter de laptop en totaal onthand. Wat mis ik zijn input en creativiteit in deze. We wisten het wel maar het wordt nu enorm zichtbaar wat Quinten hier in de tuin doet.
Ok dan nu maar snel over naar de oogst van deze week.
In deze zesde week hebben we voor jullie de volgende voorjaars- en zomergroenten beschikbaar:
Extra
Rode biet, Bloemkool en Spitskool: deze teelten geven nu hun eerste kleine oogst.
Er is nog niet genoeg voor iedereen maar we willen het wel alvast aanbieden!
Overschot
Momenteel hebben we een groot overschot van lente-ui. Help ons voedselverspilling te voorkomen door hier lekker veel van mee te nemen! Je mag het ook uitdelen in je omgeving, dat is zelfs hele fijne reclame voor ons waar we erg blij mee zijn 🙂
Groenten
Knolvenkel
Sommigen van jullie hadden ze al zien staan: de knolvenkel groeit prachtig dit jaar! Ik heb er maar liefst 500 gezaaid van een ouderwetse biodynamische soort dus komende weken is er een ruime hoeveelheid knolvenkel voor iedereen!
Broccoli
Hele grote smaakvolle koppen van de ‘Marathon’ broccoliplanten waarvan we de afgelopen weken het blad hebben geoogst. We telen dit jaar 5 soorten broccoli, deze hele grote zijn er maar één weekje, hierna komen weer andere soorten.
Spinaziezuring
Zuring onkruid? niet deze! extra dunne, malse lancetvormige bladeren die sterk friszuur zijn. Niet iedereen is fan, maar sommigen des te meer: voor de liefhebber dus 🙂
Broccoliblad
Het blad van de broccoliplant is heerlijk en gebruik je zoals boerenkool, maar het smaakt meer zoals (je raadt het nooit) broccoli!
Verse Ui
Misschien was het je al opgevallen: onze lente-uien maken inmiddels flinke bollen! Dus vanaf nu leveren we ze ook als verse ui 🙂
Lente-ui
Jonge uienplanten die nog geen bol hebben gevormd. Alles is eetbaar, van de smaakvolle wortels tot de bladpunten!
Verse Knoflook
Knoflook kennen we als gedroogde bollen, maar wist je dat je eigenlijk de hele plant kunt eten? Ze zien eruit als kleine prei maar smaken intens naar knoflook, heerlijk voor allerlei soepen en sauzen. Er zijn maar weinig gerechten die niet gebaat zijn bij een paar fijngesneden verse knofloken erin.
Aardbeien
Belangrijk: Aardbeien zijn om zelf te oogsten! Die van ons zijn super zoet, sappig, en véél te veel werk voor ons om voor iedereen te plukken. We hebben verspreid over het terrein 4 plekken waar je ze mag komen plukken, we wijzen je graag de weg. Veel plezier met schatzoeken!
Tuinbonen
Tuinboontjes vies? snappen we, maar dan heb je onze verse nog niet geproefd! We hopen dit jaar weer heel veel mensen te laten zien dat verse, kort geroerbakte tuinboontjes een heerlijke delicatesse zijn.
Naast groenten verbouwen we natuurlijk ook allerlei supersmaakvolle en gezonde kruiden. Deze week beschikbaar:
Kruiden
Peterselie
Bieslook
Rozemarijn
Tijm (echte & kruiptijm)
Dragon
Snijknoflook
Oregano
Laurier
Lavas/maggiplant
Munt: Appel, peper, en Marokkaanse
Recepten Delen
Met onderstaande link heb je toegang tot de map met recepten. Je kunt hier dus zelf je recept aan toevoegen maar je mag het ook naar ons mailen, dan plaatsen wij deze erin.
Google Drive ”Recepten Woldtuin”
Recept van Christa – Venkelrisotto
Ingrediënten
75 gram roomboter
olijfolie
1 ui
venkel (Wist je dat je het groen van de venkel ook prima kunt verwerken hierin?)
320 gram risottorijst
plm 1 liter groentenbouillon
1 glas witte wijn
75 gram parmezaanse kaas
1 citroen
zout
peper
Bereiding
Snij de ui fijn en bak deze ongeveer 2 minuten in 25 gram boter en voeg dan de risottorijst toe. Roer goed door en bak de risotto ongeveer 1-2 minuten totdat deze glazig oogt.
Verwijder de harde kern uit de venkel en snij de venkelknollen in kleine stukjes. Voeg toe aan de risotto en bak een paar minuten mee.
Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur. Als wijn is verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is. Roer vervolgens de overige boter door de risotto en voeg de Parmezaanse kaas toe.
Rasp de schil van de citroen over je risotto en voeg eventueel nog wat Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met zout en peper en garneer eventueel nog met wat fijngesneden blad. Eet smakelijk!
Heb je nog vragen na het lezen van deze mail? We horen het graag!
Tot woensdag of zaterdag!
De Woldtuinders