Savanneboerderij Verbaarum

Onze boerderij

De Woldtuin is gelegen op land van, en werkt samen met, Savanne Boerderij Verbaarum. Naast de Woldtuin vind je op het terrein van Verbaarum ook kleinschalig toerisme in de vorm van 3 luxe tenten, een houtgestookte sauna, en hottubs. Ook woont Quinten in het voedselbos dat rondom de Woldtuin ligt samen met zijn vriendin in hun tiny house. Het terrein wordt dus voor meerdere doeleinden gebruikt.

De huidige dwarshuis boerderij is gebouwd in 1869 en verkeert nog grotendeels in authentieke staat. Het heeft elementen van de eerdere boerderij uit de 18e eeuw. Het gebouw heeft de status Karakteristieke Boerderij en is cultureel erfgoed. In de oude schuur vind je nog steeds een koestal, paardenstal, hooizolders, graanzolder, kelder, tasruimten met lemen vloer, een deel, en gebintconstructies, allemaal onder een nieuwe rieten kap met uilenborden. Voor de boerderij staat een oud stookhuisje, naast de boerderij een authentiek kippenschuurtje. Op de oude foto hieronder zie je nog de originele bijschuur met lage goothoogte. Deze was voor het jong en pluimvee. Die schuur is helaas in de jaren zestig vervangen door de huidige schuur van betonelementen, met hoge goothoogte zodat er graan opgeslagen kon worden. Deze bijschuur is ondertussen ook weer bestempeld tot cultureel erfgoed. De geschiedenis van het erf met gracht is nog veel ouder dan de huidige boerderij en gaat in ieder geval terug tot de 15e eeuw. De Wolddijk waar de boerderij tegenaan ligt is omstreeks 1200 aangelegd tijdens de veenontginning van het centrale Woldgebied. De dijk doorsnijdt de kavelpatronen waardoor aangenomen wordt dat de verkaveling ouder is dan 1200.  Er zijn sporen teruggevonden die verwijzen naar een cultuurlandschap ouder dan 2000 jaar. Rond de boerderij vinden we ook oude elementen zoals de rij populieren langs de oprit en de rij met 13 knotlindes voor het woonhuis, de katoenpopulieren en een knotwilg met een omvangrijke stam, en de vermoedelijk 15e eeuwse gracht. Het land is eeuwenlang handmatig bewerkt, wat de tuinders van De Woldtuin nu weer in ere herstellen, en met de syntropische savanne is er weer een nieuw Wold in ontwikkeling.

Remco en Christa wonen in de oude boerderij, Quinten samen met zijn vriendin Jildau in hun Tiny House op de savanne. De boerderij wordt verlevendigd door kippen en eenden die er vrij rondlopen, en op hun route regelmatig ook even door de savanne scharrelen. In de savanne staan 3 luxe tenten die verhuurd worden aan gasten die hier van de rust en/of agro-ecologie komen genieten. De gasten kunnen gebruik maken van de houtgestookte hot-tubs en een kelo-sauna. Christa organiseert op aanvraag aanschuifdiners waarbij je gezellig bij ons aan tafel kunt aanschuiven wanneer het ons en jou uitkomt.  Ook zijn er de huiskamerdiners in de zondagse kamer van de boerderij voor max. 12 personen, waarbij christa op aanvraag super creatief en bijna uitsluitend uit de tuin een 3 tot 5 gangen diner opdient.  Bij interesse in een verblijf of diner op de boerderij kun je de site van Savanne Boerderij Verbaarum checken:

Ophaalmomenten voor leden

Woensdag: 15:00 – 18:00
Zaterdag: 11:00 – 15:00

Rondleidingen: elke eerste zondag van de maand om 13:00, zie info hier

Meer zien van de woldtuin? Volg ons op Instagram:

Adres

De Woldtuin
Wolddijk 52
9781TK Bedum
Route De Woldtuin

VOF De Woldtuin
KvK nummer: 84259930
BTW nummer: 863150500B01

Contactgegevens

+31 641760729 (Bel, App of SMS)
info@dewoldtuin.nl