Savanneboerderij Verbaarum

Onze boerderij

De Woldtuin is gelegen op land van, en werkt samen met, Savanne Boerderij Verbaarum. Naast de tuinderij vind je op het terrein van Verbaarum ook kleinschalig toerisme in de vorm van verhuur van 3 luxe tenten, een houtgestookte sauna, en hottubs. Ook woont Quinten, één van de tuinders, achterin het voedselbos samen met zijn vriendin in een tiny house. Het terrein wordt dus voor meerdere doeleinden gebruikt.

De huidige dwarshuis boerderij is gebouwd in 1869 en verkeert nog grotendeels in authentieke staat. Het heeft elementen van de eerdere boerderij. Het gebouw heeft de status Karakteristieke Boerderij en is cultureel erfgoed. In de oude schuur vind je nog steeds een koestal, paardenstal, hooizolders, graanzolder, kelder, tasruimten met lemen vloer, een deel en gebintconstructies, allemaal onder een rieten kap met uilenborden. Voor de boerderij staat een oud stookhuisje, naast de boerderij een authentiek kippenschuurtje. Op de oude foto hieronder zie je nog de originele bijschuur met lage goothoogte. Deze was voor het jong en pluimvee. Die schuur is helaas in de jaren zestig vervangen door de huidige schuur van betonelementen, met hoge goothoogte zodat er graan opgeslagen kon worden. Deze bijschuur is ondertussen ook weer bestempeld tot cultureel erfgoed. De geschiedenis van het erf met gracht is veel ouder dan de huidige boerderij en gaat in ieder geval terug tot de 15e eeuw. De Wolddijk is omstreeks 1200 aangelegd tijdens het cultiveren van het centrale Woldgebied. De dijk doorsnijdt de kavelpatronen waardoor aangenomen wordt dat de verkaveling ouder is dan 1200.  Er zijn sporen teruggevonden die verwijzen naar cultuurlandschap van voor de huidige jaartelling. Rond de boerderij vinden we ook oude elementen zoals de rij populieren langs de oprit en de rij met 13 knotlindes voor het woonhuis, de katoenpopulieren en een knotwilg met een omvangrijke stam, en de gracht natuurlijk. Het land is eeuwenlang handmatig bewerkt, wat de tuinders van De Woldtuin nu weer in ere herstellen, en met de savanne is er weer een nieuw Wold in ontwikkeling… de geschiedenis herhaalt zich.

Remco en Christa wonen in de boerderij, Quinten samen met zijn vriendin Jildau in hun Tiny House op de savanne. De boerderij wordt verlevendigd door kippen en eenden die er vrij rondlopen, en op hun route regelmatig ook even door De Woldtuin scharrelen. In de savanne staan 3 luxe tenten die verhuurd worden aan gasten die hier van de rust en/of agro-ecologie komen genieten. De gasten kunnen gebruik maken van houtgestookte hot-tubs en een kelo-sauna. Christa organiseert als onderdeel van Verbaarum maandelijks haar befaamde Huiskamerdiner voor 8-12 personen, waarbij er super creatief en bijna uitsluitend uit de tuin een 3 tot 5 gangen diner wordt opgediend.  Bij interesse in een verblijf of diner op de boerderij kun je de site van Savanne Boerderij Verbaarum checken:

Ophaalmomenten

Maandag: Gesloten
Dinsdag: Gesloten
Woensdag: 15:00 – 18:00
Donderdag: Gesloten
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag: 12:00 – 16:00
Zondag: Gesloten

Social

Adres

De Woldtuin
Wolddijk 52
9781TK Bedum
Route De Woldtuin

De Woldtuin V.O.F.:
KvK nummer: 84259930
BTW nummer: 863150500B01

Contactgegevens

+31 641760729 (Bel, App of SMS)
info@dewoldtuin.nl