Groentepakket
Let op: de Woldtuin zit inmiddels vol voor seizoen 2024. Aanmelden kan nog steeds, je komt dan op de wachtlijst voor 2025!
Bij CSA* De Woldtuin kun je terecht voor fantastische natuurlijk geteelde groenten, kruiden en seizoensfruit. We telen alles op zo’n manier dat de natuur en bodem zich weer goed kunnen herstellen. Omdat je bij ons zelf je pakket mag samenstellen kun je elke week precies mee nemen wat je die week nodig hebt. We sturen je elke week de oogstmail met een korte update uit de tuin en alle info over wat er die week op de kraam zal liggen.
Groente aanbod:
Het oogstseizoen van2024 loopt van Maandag 6 mei tot Zaterdag 30 november, dat zijn 30 weken.
Afhankelijk van het jaargetijde varieert het soort en het aantal verschillende groenten. We beginnen het oogstseizoen in Mei met vroege voorjaarsgroenten zoals radijs, raapjes, rabarber, lente-ui en allerlei bladgroenten zoals sla, spinazie en rucola. Vanaf eind Mei zal het aanbod snel oplopen naar 15 tot 20 verschillende groenten per week. Soms zijn er bakken vol met aardbeien, de tomaten rijpen vanaf eind Juli, komkommers en courgettes zijn er de hele zomer in overvloed, en in Oktober is er de geleidelijke overgang naar allerlei herfstgroenten zoals pompoen en pastinaak.
Marktkraam:
Wij verzorgen de teelt en oogst van de groenten en bieden ze elke Woensdag en Zaterdag aan op de marktkraam op het boerenerf. De meeste groenten zijn ongewassen, daardoor zijn ze gezonder en langer houdbaar. Slablaadjes en Spinazie wassen we wel altijd alvast voor je! Je bepaalt bij ons zelf wat er op tafel komt, je kiest gewoon ter plekke uit de verschillende soorten groenten die op de marktkraam liggen. Ook kun je zelf de hoeveelheden aanpassen: vind je onze Hakurei-raapjes maar niks? Neem dan bijvoorbeeld twee porties asperge broccoli’s mee. En krijg je die week extra eters of ben je juist een paar dagen weg? Dan neem je gewoon meer of minder mee naar behoefte.
Tas:
Als nieuw lid krijg je van ons je eigen stevige biologische katoenen groentetas cadeau waarmee je iedere week je groenten kunt komen halen. Als je de tas een beetje vochtig maakt houd je je groenten gemakkelijk langer vers tot je thuis bent.
Meer dan alleen groenten halen:
Bij de Woldtuin vinden we het belangrijk dat iedereen zich onderdeel voelt van de boerderij. Als lid van de Woldtuin ben je op de ophaaldagen altijd welkom voor gezelligheid, het doel van een CSA is immers voor een belangrijk deel gericht op gemeenschapszin. Als je bij ons een abonnement afsluit ben je lid van de CSA, en dus ook de gemeenschap die wij samen vormen. Loop gerust de tuinen in, maak een praatje met de tuinders, of neem je (schoon)familie eens mee voor een rondleiding. Misschien zijn er op dat moment wel bessen te plukken rondom het erf, of heb je zin om te helpen met een klusje, etc. etc. etc… er is van alles te doen en te zien op het terrein!
*CSA staat voor Community Supported Agriculture, oftewel ”door de gemeenschap gesteunde landbouw”. Mensen uit de omgeving van de CSA-boer kunnen lid worden en krijgen zo het recht op een deel van de oogst. Daardoor deel je vaak mee in de overvloed, maar soms ook in de schaarste bij een mislukte teelt. Hierdoor draagt iedereen een deel van het risico, in plaats van dat de boer er alleen voor staat als er iets mis gaat. Door dit gespreide risico kan de boer het zich veroorloven om de beste zorg aan zijn land te geven. Zo ontstaat er een gemeenschap rond de boer en boerderij waar uiteindelijk iedereen profijt van heeft.
Zo werkt het
Je schrijft je via het inschrijfformulier op deze pagina in voor het aantal oogstdeel-pakketten naar keuze. Je krijgt hierop van ons een email met de betaalgegevens en je betaalt vooraf of in 6 maandelijkse termijnen voor de pakketten. Je bent dan elke week welkom om op jouw gekozen dag je groenten te komen halen bij de marktkraam op het boerenerf. Vergeet niet om je boodschappentas of een krat mee te nemen, een weekvoorraad kan best zwaar zijn!
Dit kost het
We vinden het belangrijk dat gezond en eerlijk eten ook toegankelijk is voor mensen die het minder breed hebben. Daarom hebben we bedacht dat je vanaf dit jaar zelf mag bepalen wat je betaalt voor jouw oogstdeel-groentenpakket bij ons, niet iedereen heeft immers dezelfde financiële draagkracht. Het idee van betalen-wat-je-kunt heet solidaire betaling, iets wat steeds meer sociale ondernemingen in Nederland toepassen. Het idee is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, en zo dus solidair zijn met de mensen met een kleinere beurs. Dit vinden we best spannend, omdat het niet makkelijk is om met ecologische groenten verbouwen je boterham te verdienen in Nederland. We zijn in warm vertrouwen dat je als lid van de Woldtuin zelf de prijs kiest die je kan betalen, we zullen je niet vragen naar details of redenen, het is echt aan jou om te voelen wat oké is en wat je kunt (bij)dragen.
Dit kun je verwachten
We ontmoeten je graag op De Woldtuin voor een kennismaking en een rondleiding. Dit geeft je ook de gelegenheid om alle vragen die je nog hebt te stellen. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging van ons.
Elke week ben je op woensdag van 15.00 – 18.00 uur of op zaterdag van 11:00 tot 14:00 uur welkom op de boerderij om jouw deel van de oogst op te halen. Je krijgt van tevoren een oogstmail met informatie over de oogst van de week.
De oogst start in Mei met 5-8 verschillende soorten groenten per week en dit loopt snel op tot wel 20 soorten groenten, fruit en kruiden in het hoogseizoen. Gemiddeld bestaat een pakket uit 10 soorten groenten per week.
De eerste oogstweek van 2023 begon bijvoorbeeld op 10 mei en bevatte prei, lente-ui, sla, radijzen, meirapen, spinazie, boeren-broccoli, mosterdblad, rucola en rabarber. na een maand kwamen hier al rode bieten, sperzieboontjes, courgettes, komkommers en snijbiet bij, samen met verschillende soorten kruiden en eetbare bloemen.
Soms kan een oogst van een soort groente tegenvallen maar meestal is er overvloed. Je hebt als lid altijd recht op jouw deel van wat er te oogsten is. We werken met richthoeveelheden per pakket maar je mag zelf bepalen welke groenten je meeneemt en de hoeveelheden aanpassen naar behoefte binnen jouw huishouden: het gaat allemaal op basis van vertrouwen.