De Woldtuinders

Wie zijn wij

Met de Woldtuin streven we naar regeneratie (herstel) van natuur en mens op kleine schaal. Dat doen we door innovatieve groenteteelt, maar ook door meer verbinding te creëren op het platteland ten noorden van Groningen stad. De huidige achteruitgang van biodiversiteit, klimaat, en sociale cohesie motiveren ons om systemen aan te leggen waarin deze trends worden omgedraaid. Iedereen is bij ons welkom om mee te denken, werken en eten aan het regenereren van onszelf en onze omgeving.

Quinten Messemaker

Na mijn studie ecologie in Groningen was ik erg zoekende naar een manier om met mijn passie voor de natuur aan de slag te gaan. Na enige omzwervingen ontmoette ik Remco en Christa en ontstond het idee om De Woldtuin te gaan starten: een droom van een project waarin ik al mijn leergierigheid en ondernemingsdrang kwijt kan! Sinds ik begrijp dat de bodem zoals zij nu gebruikt wordt enorm uitgeput is en men heftige kunstgrepen moet doen om haar productief te houden zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om goed voor de bodem te zorgen, zodat zij weer gezond en levend wordt. Een gezonde bodem is de basis voor gezond eten, een basis die nu vrijwel altijd ontbreekt. Daar moet verandering in komen, en daar werken wij hard aan! Mijn doel is om biodiversiteit-hotspots te creëren op en in landbouwgrond, iets wat je Regeneratieve Landbouw kunt noemen. Ik haal inspiratie uit het werk van o.a. Richard Perkins, Charles Dowding, Bryan o’Hara en Sepp Holzer en de eeuwenoude kennis waar zij zich weer op baseren. Ik verdiep me in innovatieve landbouwmethodes en volgde een opleiding tot biodynamisch tuinder aan de Warmonderhof. Als je bij ons langs komt voor je groenten zul je me vaak op de tuin treffen, ik vind het heel leuk om je vragen te beantwoorden en te vertellen over alles wat er groeit en bloeit. Er is zo veel te leren over waar je eten nou eigenlijk vandaan komt en hoe bizar mooi de natuur in elkaar zit, die passie deel ik graag met je!

Quinten Messemaker

Na mijn studie ecologie in Groningen was ik erg zoekende naar een manier om met mijn passie voor de natuur aan de slag te gaan. Na enige omzwervingen ontmoette ik Remco en Christa en ontstond het idee om De Woldtuin te gaan starten: een droom van een project waarin ik al mijn leergierigheid en ondernemingsdrang kwijt kan! Sinds ik begrijp dat de bodem zoals zij nu gebruikt wordt enorm uitgeput is en men heftige kunstgrepen moet doen om haar productief te houden zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om goed voor de bodem te zorgen, zodat zij weer gezond en levend wordt. Een gezonde bodem is de basis voor gezond eten, een basis die nu vrijwel altijd ontbreekt. Daar moet verandering in komen, en daar werken wij hard aan! Mijn doel is om biodiversiteit-hotspots te creëren op en in landbouwgrond, iets wat je Regeneratieve Landbouw kunt noemen. Ik haal inspiratie uit het werk van o.a. Richard Perkins, Charles Dowding, Bryan o’Hara en Sepp Holzer en de eeuwenoude kennis waar zij zich weer op baseren. Ik verdiep me in innovatieve landbouwmethodes en volgde een opleiding tot biodynamisch tuinder aan de Warmonderhof. Als je bij ons langs komt voor je groenten zul je me vaak op de tuin treffen, ik vind het heel leuk om je vragen te beantwoorden en te vertellen over alles wat er groeit en bloeit. Er is zo veel te leren over waar je eten nou eigenlijk vandaan komt en hoe bizar mooi de natuur in elkaar zit, die passie deel ik graag met je!

Christa Verver

ik heb de oude, bestaande moestuin (800m2) weer in ere hersteld. Maar wanneer je mijn moestuin binnenloopt zul je zien dat het niets heeft te maken met een traditionele moestuin. Geïnspireerd door de permacultuur is de moestuin een weelderige tuin met veel biodiversiteit wat weer bijdraagt aan de natuurlijke plaagdierbestrijding. Ik tuinier veel op gevoel, doe dingen intuïtief. Bij mij dus geen rechte lijntjes in de moestuin, maar een ‘geordende chaos’. Chaos op kleur, vorm en grootte. Mijn idee van een moestuin is dat deze een fijne beleving is voor mens en dier waar iets te ontdekken valt. Zo laat ik onze loopeenden veelvuldig door de tuin foerageren op zoek naar slakken. In deze weelderigheid teel ik ook historische groenten, bijvoorbeeld Oerprei, wonder van Scheemda, Brave Hendrik, om mensen de vergeten smaken van vroeger opnieuw te laten ontdekken. Naast het verbouwen van groenten houd ik veel van koken en verwerk ik de oogst op verschillende manieren, door middel van wecken, fermenteren, invriezen en drogen. Ook maak ik van verschillende soorten fruit diverse sappen. Veel van deze producten zijn uiteraard te proeven op De Woldtuin, wees welkom!

Christa Verver

ik heb de oude, bestaande moestuin (800m2) weer in ere hersteld. Maar wanneer je mijn moestuin binnenloopt zul je zien dat het niets heeft te maken met een traditionele moestuin. Geïnspireerd door de permacultuur is de moestuin een weelderige tuin met veel biodiversiteit wat weer bijdraagt aan de natuurlijke plaagdierbestrijding. Ik tuinier veel op gevoel, doe dingen intuïtief. Bij mij dus geen rechte lijntjes in de moestuin, maar een ‘geordende chaos’. Chaos op kleur, vorm en grootte. Mijn idee van een moestuin is dat deze een fijne beleving is voor mens en dier waar iets te ontdekken valt. Zo laat ik onze loopeenden veelvuldig door de tuin foerageren op zoek naar slakken. In deze weelderigheid teel ik ook historische groenten, bijvoorbeeld Oerprei, wonder van Scheemda, Brave Hendrik, om mensen de vergeten smaken van vroeger opnieuw te laten ontdekken. Naast het verbouwen van groenten houd ik veel van koken en verwerk ik de oogst op verschillende manieren, door middel van wecken, fermenteren, invriezen en drogen. Ook maak ik van verschillende soorten fruit diverse sappen. Veel van deze producten zijn uiteraard te proeven op De Woldtuin, wees welkom!

Remco Baar

Met het volgen van een brede permacultuur-opleiding bij Sepp Holzer en de aankoop van deze oude boerderij heb ik het roer omgegooid en heb ik de zware industrie achter me gelaten. Christa speelt hier een belangrijke rol in en samen met haar de richt ik me nu fulltime op de boerderij. Voor mij is natuurherstel en de verbinding met alles wat groeit, bloeit en leeft belangrijk. Ik vind het ontzettend mooi om deze interacties daadwerkelijk te kunnen zien. Geïnspireerd door mensen als Sepp Holzer, Martin Crawford, Ernst Götsch en Mark Sheppard heb ik daarom een plan gemaakt om saai en eentonig grasland om te vormen tot een spannende savanne met een grote variëteit aan noten- en fruitbomen, bessenstruiken en ondersteunende bomen en struiken. Deze savanne is nu de basis voor de groententeelt in De Woldtuin. Ik vertel je er graag alles over wanneer je de tuin bezoekt. Met een teeltproces van groenten tussen grassen speel ik op mijn manier een rol in De Woldtuin.

Remco Baar

Met het volgen van een brede permacultuur-opleiding bij Sepp Holzer en de aankoop van deze oude boerderij heb ik het roer omgegooid en heb ik de zware industrie achter me gelaten. Christa speelt hier een belangrijke rol in en samen met haar de richt ik me nu fulltime op de boerderij. Voor mij is natuurherstel en de verbinding met alles wat groeit, bloeit en leeft belangrijk. Ik vind het ontzettend mooi om deze interacties daadwerkelijk te kunnen zien. Geïnspireerd door mensen als Sepp Holzer, Martin Crawford, Ernst Götsch en Mark Sheppard heb ik daarom een plan gemaakt om saai en eentonig grasland om te vormen tot een spannende savanne met een grote variëteit aan noten- en fruitbomen, bessenstruiken en ondersteunende bomen en struiken. Deze savanne is nu de basis voor de groententeelt in De Woldtuin. Ik vertel je er graag alles over wanneer je de tuin bezoekt. Met een teeltproces van groenten tussen grassen speel ik op mijn manier een rol in De Woldtuin.

Ophaalmomenten voor leden

Woensdag: 15:00 – 18:00
Zaterdag: 11:00 – 15:00

Rondleidingen: elke eerste zondag van de maand om 13:00, zie info hier

Meer zien van de woldtuin? Volg ons op Instagram:

Adres

De Woldtuin
Wolddijk 52
9781TK Bedum
Route De Woldtuin

VOF De Woldtuin
KvK nummer: 84259930
BTW nummer: 863150500B01

Contactgegevens

+31 641760729 (Bel, App of SMS)
info@dewoldtuin.nl