De Eerste Oogst van 2025!

De Eerste Oogst van 2025! 150 150 De Woldtuin
De Woldtuin

Hoi allemaal,

Ja daar zijn we weer! Na een lange winter en een uitdagende lente is het dan eindelijk zover: de 1e oogstweek!

We hebben weer erg veel zin om jullie komende dagen allemaal te verwelkomen. Veel oude bekenden voor ons, maar ook een hoop nieuwe gezichten dit jaar. We starten dit seizoen met 40 leden die samen 50 pakketten afnemen. Hiermee zijn we op dit moment helemaal vol. Super tof vinden we dat, weer een bewijs dat kleinschalig ecologisch boeren gewoon haalbaar is! In juni gaan we kijken of er oogst over blijft en of we nog een aantal plaatsen beschikbaar kunnen stellen, ook daarvoor hebben we al een wachtlijst vol enthousiaste mensen klaar staan.

Nog even de samenvatting van hoe het ongeveer in z’n werk zal gaan: elke maandag of dinsdag ontvang je van ons deze oogstmail met daarin een overzicht van wat er die week van de tuin komt. Het seizoen 2025 telt 30 oogstweken, van Woensdag 7 Mei t/m Zaterdag 29 November. Woensdag en zaterdag oogsten wij voor jullie allerlei heerlijke groenten van het seizoen, alles van hier uit de tuinen. Dat leggen we allemaal keurig gesorteerd voor jullie klaar. Vervolgens kun je zelf kiezen hoeveel en welke groenten je mee wil nemen, dat gaat gewoon op basis van vertrouwen. We vragen je om rekening met elkaar te houden zodat er genoeg over blijft voor de laatste oogsters. Voor vragen zijn wij uiteraard aanwezig en mocht je een kijkje op de tuinen willen nemen dan mag dat altijd.

Ben je dit jaar nieuw bij ons? Meld je dan even bij ons als je voor het eerst langs komt! Zo kunnen we even kennis maken en laten we je graag de tuinen, kas, voedselbos, en de rest zien in een korte rondleiding zodat je precies weet waar je eten groeit 🙂

In deze allereerste week hebben we voor jullie de volgende voorjaarsgroenten beschikbaar:

Groenten

Lenteprei

Heel veel prachtige blauwgroene preien die de hele winter hebben doorstaan. Super smaakvol. Ze hebben soms een bloeistengel in het midden, die kun je gewoon eten, en als die stengel toch een beetje vezelig is geworden kun je hem er makkelijk uit snijden. 

Lente-ui

Onze lente-ui planten we al in Oktober zodat ze nu al lekker groot en zoet zijn. Onze tip: knalgroene lente-ui pannekoekjes zijn heerlijk.

Radijs 

Rode ‘Rudi’ radijzen die smaken zoals die uit oma’s moestuin van vroeger

‘Hakurei’ Meiraapjes

Witte knollen die je zowel rauw als even uit de roerbak (bijv. met wat knoflook en bieslook) kunt eten, de smaak is zoet, fruitig met een zachte, knapperige bite. Ook het blad is geschikt om te roerbakken en is erg lekker, een beetje zoals raapstelen.

Wilde Rucola

Dit is iets anders dan gewone rucola, behoorlijk pittig!

Boerenkool ‘Red Russian’

Deze malse boerenkool gebruik je gewoon rauw in salades. verder ook te gebruiken zoals spinazie.

Spinazie   

Flinke, stevige bladeren vol smaak, behoorlijk anders dan je gewend bent uit de supermarkt.

Rabarber    

Onze Rabarber is altijd erg populair, we zijn benieuwd of we de vraag dit jaar enigszins kunnen bijbenen 🙂

Mosterdblad ”purple frills”

Pittige, dunne blaadjes voor in de salade en om mee te koken, heel erg geschikt voor in curry’s en stamppotten.

Stengelbroccoli

Een paarse en een groene soort waarvan je de lange malse stengel eet. Ook de bloemen zijn eetbaar! 

Extra:

ze moeten nog op gang komen maar de eerste groene asperges zijn al gespot. we bieden aan wat er is, dat is nog niet heel veel.

Naast groenten verbouwen we natuurlijk ook allerlei supersmaakvolle en gezonde kruiden. Deze week beschikbaar: 

Kruiden

Bieslook

Rozemarijn

Snijknoflook

Peterselie

Snijselderij

Oregano

Laurier

Lavas/maggiplant

Munt: Appel, peper, en Marokkaanse 

Deze mag je zelf oogsten in de kruidentuin, wij geven je graag instructies.

 Oke, dat is alles. Heb je nog vragen na het lezen van deze mail? Dan horen we dat graag 🙂 

Tot woensdag of zaterdag! 

De Woldtuinders

File:Instagram icon.png De Woldtuin