De Woldtuin Oogstmail week 5 (3 t/m 9 juni)

De Woldtuin Oogstmail week 5 (3 t/m 9 juni) 150 150 De Woldtuin

De Woldtuin

Hoi allemaal! 

Vorige week schreven we dat de werkdruk op de boerderij zijn piek bereikt heeft, deze week wil ik (Quinten) een van de zijeffecten daarvan benoemen die jullie misschien zelf ook wel kennen. Als er super veel te doen is, is één van de eerste dingen waar ik mee ophoud het contact maken met mensen: ik trek me dan terug, focus op m’n duidelijke taken in de tuin, en tegen de tijd dat dat allemaal op orde is zie je me weer verschijnen. Dus, mocht het je zijn opgevallen dat ik tijdens oogstdagen nogal afwezig ben: klopt! Vind ik soms lastig/overprikkelend, geef me even de tijd om te wennen aan al die nieuwe gezichten hier op de boerderij, dan ik kom vanzelf weer tevoorschijn :). Verder gaat het qua groenteteelt allemaal erg voorspoedig dit jaar: de eerste meloenen zijn al gespot, zowel in de kas als bij de experimentele buiten-teelt, we gaan over een maand echt verdrinken in de bieten-stortvloed die eraan zit te komen, en ik ben heel erg benieuwd wat jullie van alle bijzondere heerlijke tomaten en aubergines die we dit jaar buiten telen gaan vinden. Wist je trouwens dat buiten-teelt van tomaten in een no-dig systeem zoals het onze de best mogelijke smaak geeft aan de vruchten volgens een tomatenteler die ik ken? We gaan het proeven… nog een maandje ongeveer, dan is het zover!

In deze vijfde week hebben we voor jullie de volgende voorjaars- en zomergroenten beschikbaar:

Nieuw

Knolvenkel

Sommigen van jullie hadden ze al zien staan: de knolvenkel groeit prachtig dit jaar! Ik heb er maar liefst 500 gezaaid van een ouderwetse biodynamische soort dus komende weken is er een ruime hoeveelheid knolvenkel voor iedereen!

Broccoli

Hele grote smaakvolle koppen van de ‘Marathon’ broccoliplanten waarvan we de afgelopen weken het blad hebben geoogst. We telen dit jaar 5 soorten broccoli, deze hele grote zijn er maar één weekje, hierna komen weer andere soorten.

Spinaziezuring

Zuring onkruid? niet deze! extra dunne, malse lancetvormige bladeren die sterk friszuur zijn. Niet iedereen is fan, maar sommigen des te meer: voor de liefhebber dus 🙂

Extra

Rode biet, Bloemkool en Spitskool: deze teelten geven nu hun eerste kleine oogst.

Er is nog niet genoeg voor iedereen maar we willen het wel alvast aanbieden!

Overschot

Momenteel hebben we een groot overschot van zowel verse knoflook als lente-ui. Help ons voedselverspilling te voorkomen door hier lekker veel van mee te nemen! Je mag het ook uitdelen in je omgeving, dat is zelfs hele fijne reclame voor ons waar we erg blij mee zijn 🙂

Groenten

Broccoliblad

Het blad van de broccoliplant is heerlijk en gebruik je zoals boerenkool, maar het smaakt meer zoals (je raadt het nooit) broccoli!

Verse Ui

Misschien was het je al opgevallen: onze lente-uien maken inmiddels flinke bollen! Dus vanaf nu leveren we ze ook als verse ui 🙂

Wilde Rucola

Een zeer pittige plant die in Nederland van nature voorkomt als onkruid (‘Grote Zandkool’), maar die in de supermarkt voor 30 euro per kilo wordt verkocht als rucola. Hebben ze toch slim gedaan! 🙂 Uiteraard is die van ons veel verser en smaakvoller door de vollegrondsteelt, perfect als pizzatopping, met mate in een salade, of door een lente stamppotje net zoals andijvie. 

Lente-ui

Jonge uienplanten die nog geen bol hebben gevormd. Alles is eetbaar, van de smaakvolle wortels tot de bladpunten!

Verse Knoflook 

Knoflook kennen we als gedroogde bollen, maar wist je dat je eigenlijk de hele plant kunt eten? Ze zien eruit als kleine prei maar smaken intens naar knoflook, heerlijk voor allerlei soepen en sauzen. Er zijn maar weinig gerechten die niet gebaat zijn bij een paar fijngesneden verse knofloken erin.

Mizuna

Vrij onbekende maar heerlijke oosterse raapstelen, Mizuna is licht pittig en gebruik je hetzelfde als spinazie.

Spinazie   

We hebben twee soorten: de enige echte Winterreuzen, die beginnen nu al te bloeien, en een speciale zomer-variant die hopelijk nog een paar weken blijft doorgroeien zonder te gaan bloeien.  Enorme bladeren vol smaak, wederom totaal anders dan de supermarkt.

Aardbeien

Belangrijk: Aardbeien zijn om zelf te oogsten! Die van ons zijn super zoet, sappig, en véél te veel werk voor ons om voor iedereen te plukken. We hebben verspreid over het terrein 4 plekken waar je ze mag komen plukken, we wijzen je graag de weg. Veel plezier met schatzoeken!

Oerprei

Dit is echt heel anders dan normale prei: Oerprei groeit vanuit een teentje, zoals knoflook, en is een vaste plant als je haar met rust laat. De smaak is veel sterker dan normale prei, zoeter en aromatischer. Het is moeilijk te omschrijven maar ze is geliefd bij chefs dus dat zegt genoeg. Een moeilijkere teelt met een relatief lage, maar kwalitatief hoge opbrengst.

Tuinbonen

Tuinboontjes vies? snappen we, maar dan heb je onze verse nog niet geproefd! We hopen dit jaar weer heel veel mensen te laten zien dat verse, kort geroerbakte tuinboontjes een heerlijke delicatesse zijn.

Sla

Onze pluksla groeit in de volle, gezonde grond onder de broccoliplanten en heeft daardoor mooi sterk en smaakvol blad. niet lang houdbaar en hoe verser hoe lekkerder!

Naast groenten verbouwen we natuurlijk ook allerlei supersmaakvolle en gezonde kruiden. Deze week beschikbaar: 

Kruiden

Peterselie

Bieslook

Rozemarijn

Tijm (echte & kruiptijm)

Dragon

Snijknoflook

Oregano

Koriander

Laurier

Lavas/maggiplant

Munt: Appel, peper, en Marokkaanse 

 Recepten Delen

Met onderstaande link heb je toegang tot de map met recepten. Je kunt hier dus zelf je recept aan toevoegen maar je mag het ook naar ons mailen, dan plaatsen wij deze erin. 

Google Drive ”Recepten Woldtuin”

Recept van Christa – (Oer-)Prei spinaziesoep

Soep, wat is dit toch een heerlijke maaltijd en perfect om restjes groenten op te maken. Eenvoudig, snel, voedzaam en een van de oudste gerechten die er bestaan: er is zelfs bewijs gevonden dat er al tienduizenden jaren soep word gegeten! Het was ongetwijfeld een ander recept dan deze heerlijke romige prei spinaziesoep. Ook met dit recept kun je eindeloos variëren. Voeg eens wat schimmelkaas toe of probeer een topping met feta, of een flinke schep mosterd… nou ja jullie verzinnen vast wel mooie variaties! 

Ingrediënten  
1 ui of bosui
1 oerprei
1 knoflookstengel

bosje tijm
olie
400 ml groentebouillon
400 gram spinazie

100 ml  witte wijn
100 ml kookroom

paar eetlepels uitgelekte kikkerewten als topping

Bereiding

Snipper de ui, snijd de prei in dunne ringen en spoel af. Hak de verse knoflook fijn. Verhit de olie in een ruime soeppan. Voeg de ui, prei en knoflook toe en bak dit op niet te hoog vuur tot het zacht en gaar is. Blus af met de witte wijn.
Voeg de spinazie en de bouillon toe en breng aan de kook, laat ongeveer 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Bak ondertussen in olie de kikkererwten knapperig. Neem de pan van het vuur en mix met de staafmixer tot een gladde soep, of pureer de soep in de blender.
Voeg op het laatste moment de room toe en mix dit door de soep. Serveer de soep in kommen of soepborden

Heb je nog vragen na het lezen van deze mail? We horen het graag! 

Tot woensdag of zaterdag!

De Woldtuinders

File:Instagram icon.png De Woldtuin