De Woldtuin Oogstmail week 9 (1-7 Juli)

De Woldtuin Oogstmail week 9 (1-7 Juli) 150 150 De Woldtuin
De Woldtuin

Hoi allemaal! 

We hebben weer een flinke lading nieuw groen spul voor jullie deze week, de zomeroogsten beginnen nu echt op gang te komen. De eerste courgettes, komkommers, aubergines, en afrijpende tomaten zijn ook al gespot: die komen binnenkort op de lijst. Ook hebben we een toffe aankondiging voor volgende week (week 10): Iedereen is welkom om volgende week zelf aardappelen te komen oogsten! Vraag ons even hoe, wat, en waar, dan begeleiden we jullie met het oogsten. Kort gezegd: je trekt voorzichtig aan de steel van de plant, de aardappels komen zo met de rest van de wortels uit de grond. Dan even goed graven rondom het gat voor de verstopte achtergebleven aardappels; echt schatgraven dus! Super leuk om met kinderen te doen, we laten je graag zien waar je mag oogsten tijdens de ophaalmomenten op woensdag 15-18u en zaterdag van 11-14u. We zoeken ook nog veel vrijwilligers om te helpen met de grote oogst op zondag 14 juli, we starten dan om 10:00 en oogsten vrolijk door tot een uur of 16:00, met koffie, thee, en een goed verzorgde lunch. Aanmelden kan door deze mail te beantwoorden, je mag zo laat en zo lang mee helpen als jou goed uitkomt: alle hulp wordt door ons en onze ruggen enorm op prijs gesteld 🙂

In deze negende week hebben we voor jullie de volgende voorjaars- en zomergroenten beschikbaar:

Nieuw:

Sla mix

Ja daar is ie weer! De sla oogst is wat wisselvallig dit jaar, maar deze week oogsten we weer een paar flinke bakken voor jullie.

Snijbiet

We telen 5 soorten dit jaar: een mooie regenboog mix met 4 soorten en een ouderwetse groene ”zomerspinazie” snijbietsoort.

Doperwten

Hele bijzondere doperwtjes om zelf te plukken: onze Wonder van Scheemda erwtenplanten hebben hun best gedaan en geven nu een flinke oogst! Dit oude ras uit Scheemda geeft hele dikke erwten, half-rijp zijn ze zoet als snoep, afgerijpt worden ze steviger, meliger, en minder zoet en zijn ze perfect voor bijvoorbeeld snert en curries. We laten je graag zien waar ze hangen!

Sugar Snaps

Geen zin om erwtjes te doppen? Pluk dan deze: de sugar snaps zijn eetbaar met peul en al, dat scheelt weer gedoe. De opbrengst blijft wat achter dit jaar doordat reeën de toppen er steeds af grazen maar de planten hangen onderaan flink vol met goed gevulde zoete knapperige peulen. Ook deze wijzen we voor je aan, plukse!

Aalbessen

Sommigen van jullie hadden er al van gesnoept: de rode en witte aalbessen zijn heerlijk nu. Ook deze zijn voor zelfpluk, als extraatje.

Groenten

Rode biet

We telen een speciaal biodynamisch ras (Robuschka) dat zacht en mals blijft, ook als ze erg groot worden. Het blad is te gebruiken zoals spinazie en is super smaakvol, lekkerder dan snijbiet vind ik zelf.

Chioggia biet

Oranje-rood van buiten, roze-wit gestreept vanbinnen: de prachtige Chioggia bieten verbouwen we dit jaar voor het eerst. dun gesneden en rauw zijn ze heel erg lekker in allerlei salades en andere koude gerechten. Koken/bakken kan ook, maar dan verliezen ze wel hun prachtige kleurenpatroon.

Knolvenkel

Laatste week! Een ouderwetse biodynamische soort, er is een ruime hoeveelheid knolvenkel voor iedereen! 

Broccoli

We telen dit jaar 5 soorten broccoli*, allemaal met hun eigen groeiwijze en oogstmoment. Het aanbod is daarom wat wisselvallig maar altijd super gezond en smaakvol!

*Marathon F1, Tenderstem F1, Happy Rich F1, Calinaro, 9 Star Perennial (vaste plant)

Spinaziezuring

Zuring onkruid? niet deze! extra dunne, malse lancetvormige bladeren die sterk friszuur zijn. Niet iedereen is fan, maar sommigen des te meer: voor de liefhebber dus 🙂

Broccoliblad

Het blad van de broccoliplant is heerlijk en gebruik je zoals boerenkool, maar het smaakt meer zoals (je raadt het nooit) broccoli!

Verse Ui

de eerste bollen met blad van onze in Maart geplante Sturon uien

Lente-ui

Jonge uienplanten die nog geen bol hebben gevormd. Alles is eetbaar, van de smaakvolle wortels tot de bladpunten!

Knoflookbollen

We hebben de volgroeide knoflook geoogst, schoongemaakt en gedroogd zodat ze nu klaar zijn voor uitgifte. Graag één bol per pakket per week meenemen zodat we met z’n allen nog lang van de voorraad kunnen genieten!

We telen dit jaar 5 soorten, 4 hardnecks en één softneck, allen met hun eigen smaak en houdbaarheid. ze heten Vallelado, Ophio, German Stiffneck, Siberian, en Oosterdel.

Extra

Bloemkool(blad) en Spitskool: deze teelten geven een kleine oogst.

Naast groenten verbouwen we natuurlijk ook allerlei supersmaakvolle en gezonde kruiden. Deze week beschikbaar: 

Kruiden

Basilicum

Shiso: rood en groen

Heilige Basilicum

Peterselie

Bieslook

Rozemarijn

Tijm (echte & kruiptijm)

Dragon

Snijknoflook

Oregano

Laurier

Lavas/maggiplant

Munt: Appel, peper, en Marokkaanse 

 Recepten Delen

Met onderstaande link heb je toegang tot de map met recepten. Je kunt hier dus zelf je recept aan toevoegen maar je mag het ook naar ons mailen, dan plaatsen wij deze erin. 

Google Drive ”Recepten Woldtuin”

Recept van Christa –  Gekonfijte venkel

Zoals jullie hebben gemerkt is er soms van een bepaalde groente heel erg veel. Dit is natuurlijk helemaal niet erg maar wat doe je met zo’n hoeveelheid. Je kunt elke dag venkel eten of je bewaard wat voor een later moment. Bijvoorbeeld door het te konfijten en onder olie in een pot te bewaren. Lekker in een salade of als borrelhapje.  

Ingrediënten

2 venkelknollen

400 ml olijfolie

1 tl venkelzaad

1 tl zout 

peper

3 tenen knoflook

5 takjes tijm

Bereiding

Snijd de venkelknollen in de lengte doormidden en snijd dan iedere helft in vieren.

Verhit de olie in een diepe pan op het kleinste pitje en leg hier de venkel in. Srooi het venkelzaad over de venkel en breng op smaak met zout en peper . Snijd de knoflook fijn en leg ze met de tijm tussen de venkel. Draai het vuur laag en laat dit 10 minuten zachten konfijten met de deksel p de pan.

Schep de venkel in de potten en schenk de olie eroverheen. Voeg meer olie toe als de venkel niet onderstaat. Zet de potten nog 20 minuten in een pan met kokend water. Sluit de potten af. Je kunt de venkel nu zeker een jaar bewaren. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze mail? We horen het graag! 

Tot woensdag of zaterdag!

De Woldtuinders

File:Instagram icon.png De Woldtuin