
Hoi allemaal,
Mei is in volle gang hier op de tuin, de drukste tijd van het jaar voor de meeste Nederlandse tuinders. Voorzaaien, verspenen, verzorgen, water geven, wieden, uitplanten, tunnelkasjes bouwen, oogsten, en heel veel nieuwe leden verwelkomen: mei heeft alles in ÊÊn. Vandaag hebben we met veel hulp alle 200 aubergine, paprika, en peperplanten uitgeplant. Ook de eerste tomaten zijn buiten uitgeplant, en morgen volgen nog 100+ struiktomaten. Watermeloen, basilicum, winterprei, pompoen, courgette, allerlei kolen en nog veel meer andere plantjes krijgen komende dagen allemaal een plekje in de zomers warme tuin. De slakken hebben het inmiddels niet meer voor het zeggen dankzij dit droge weer, heerlijk om met die zekerheid zoveel tere plantjes uit te kunnen planten!
In verband met eerdere mails die in de spamfolder van een aantal nieuwe leden terechtkwam is hier nog even de samenvatting van hoe het allemaal in z’n werk zal gaan:
Elke maandag of dinsdag ontvang je van ons deze oogstmail met daarin een overzicht van wat er die week van de tuin komt. Het seizoen 2025 telt 30 oogstweken, van Woensdag 7 Mei t/m Zaterdag 29 November. Woensdag en zaterdag oogsten wij voor jullie allerlei heerlijke groenten van het seizoen, alles van hier uit de tuinen. Dat leggen we allemaal keurig gesorteerd voor jullie klaar. De ophaalmomenten zijn: Woensdag van 16:00 tot 18:00 en zaterdag van 11:00 tot 14:00. Je mag zelf kiezen hoeveel en welke groenten je mee wil nemen, dat gaat gewoon op basis van vertrouwen. We vragen je om rekening met elkaar te houden zodat er genoeg over blijft voor de laatste oogsters. Voor vragen zijn wij uiteraard aanwezig en mocht je een kijkje op de tuinen willen nemen dan mag dat altijd.
Ben je dit jaar nieuw bij ons? Meld je dan even bij ons als je voor het eerst langs komt! Zo kunnen we even kennis maken en laten we je graag de tuinen, kas, voedselbos, en de rest zien in een korte rondleiding zodat je precies weet waar je eten groeit đ
In deze tweede week hebben we voor jullie de volgende voorjaarsgroenten beschikbaar:
Nieuw
Rettich
Een grote witte Duitse radijs. Of eigenlijk een ‘Rammenas’ maar dat woord kent bijna niemand meer :).
Groenten
Bloemkoolscheuten
onze vaste bloemkoolplanten geven een mooie oogst aan lange, malse scheuten. de hele stengel is zoet en sappig.
Lenteprei
Heel veel prachtige blauwgroene preien die de hele winter hebben doorstaan. Super smaakvol. Ze hebben soms een bloeistengel in het midden, die kun je gewoon eten, en als die stengel toch een beetje vezelig is geworden kun je hem er makkelijk uit snijden.
Lente-ui
Onze lente-ui planten we al in Oktober zodat ze nu al lekker groot en zoet zijn. Onze tip: knalgroene lente-ui pannekoekjes zijn heerlijk.
Radijs
Rode ‘Rudi’ radijzen die smaken zoals die uit oma’s moestuin van vroeger
‘Hakurei’ Meiraapjes
Witte knollen die je zowel rauw als even uit de roerbak (bijv. met wat knoflook en bieslook) kunt eten, de smaak is zoet, fruitig met een zachte, knapperige bite. Ook het blad is geschikt om te roerbakken en is erg lekker, een beetje zoals raapstelen.
Wilde Rucola
Dit is iets anders dan gewone rucola, behoorlijk pittig!
Boerenkool ‘Red Russian’
Deze malse boerenkool gebruik je gewoon rauw in salades. verder ook te gebruiken zoals spinazie.
Spinazie
Flinke, stevige bladeren vol smaak, behoorlijk anders dan je gewend bent uit de supermarkt.
Rabarber
Onze Rabarber is altijd erg populair, we zijn benieuwd of we de vraag dit jaar enigszins kunnen bijbenen đ
Mosterdblad ”purple frills”
Pittige, dunne blaadjes voor in de salade en om mee te koken, heel erg geschikt voor in curry’s en stamppotten.
Stengelbroccoli
Een paarse en een groene soort waarvan je de lange malse stengel eet. Ook de bloemen zijn eetbaar!
Extra:
Onbekend maakt onbemind: er is weer Spinaziezuring! ik zet deze zure blaadjes klaar voor jullie, eens kijken wie ze lekker vindt đ
En ook: Asperges! Ze moeten nog op gang komen maar de eerste groene asperges zijn al gespot. we bieden aan wat er is, dat is nog niet heel veel.
Naast groenten verbouwen we natuurlijk ook allerlei supersmaakvolle en gezonde kruiden. Deze week beschikbaar:
Kruiden
Bieslook
Rozemarijn
Snijknoflook
Peterselie
Snijselderij
Oregano
Laurier
Lavas/maggiplant
Munt: Appel, peper, en Marokkaanse
Deze mag je zelf oogsten in de kruidentuin, wij geven je graag instructies.
Heb je nog vragen na het lezen van deze mail? Dan horen we dat graag đ
De Beste Groe(n)ten,
De Woldtuinders