De Woldtuin Oogstmail week 7 (17 t/m 23 Juni)

De Woldtuin Oogstmail week 7 (17 t/m 23 Juni) 150 150 De Woldtuin
De Woldtuin

Hoi allemaal! 

En toen was het ineens de week van de langste dag! Hoe bizar snel gaat de tijd op de tuin, ik kan me nog herinneren dat ik de meloenen stond te zaaien in de waterkou van Februari, en nu staan ze 3 meter hoog tegen het dak van de kas met allemaal mooie jonge vruchten langs hun hele lengte! Ik heb intens genoten van mijn weekje weg, en stiekem was het ook heel leuk om de vorige oogstmail even terug te lezen om te zien welk effect mijn afwezigheid hier had. Het werk stond overigens bepaald niet stil, er is in mijn afwezigheid flink gewied, gemaaid, verzorgd en geoogst in de beide tuinen en de kas. Het is een behoorlijk ongekende luxe om als boer een hele week vrij te zijn tijdens de groeimaanden (maart-november) dus ik voel me erg dankbaar dat dit zo kon! Komende tijd ben ik nog wel eventjes bezig met alle nieuwe indrukken en ervaringen van afgelopen week verwerken, het was namelijk niet zomaar een vakantie maar echt een week waarin ik flink aan de slag ben gegaan met mijn angsten rond het thema verbinding en vertrouwen. Ik denk dat dat ook een mooi effect gaat hebben op onze samenwerking hier op de boerderij, die door al onze eigen thematieken die we met ons meedragen soms nog best uitdagend kan zijn. Gelukkig hebben we gedurende de afgelopen 3 jaren al een enorme basis met elkaar opgebouwd en draait de boerderij mooier en rijker dan ooit, we zien echt dat we op een goed spoor zitten met de Woldtuin.

En dan, in deze zevende week, hebben we voor jullie de volgende voorjaars- en zomergroenten beschikbaar:

Nieuw:

Helemaal niets! da’s ook voor het eerst. Er zit wel heel veel aan te komen, maar dat houden we nog even als verrassing 🙂

Groenten

Rode Biet

We telen een speciaal biodynamisch ras (Robuschka) dat zacht en mals blijft, ook als ze erg groot worden. Het blad is te gebruiken zoals spinazie en is super smaakvol, lekkerder dan snijbiet vind ik zelf. Zie voor inspiratie het recept hieronder.

Knolvenkel

Een ouderwetse biodynamische soort, komende weken is er een ruime hoeveelheid knolvenkel voor iedereen! 

Broccoli

We telen dit jaar 5 soorten broccoli, allemaal met hun eigen groeiwijze en oogstmoment. Het aanbod is daarom wat wisselvallig maar altijd super gezond en smaakvol!

Spinaziezuring

Zuring onkruid? niet deze! extra dunne, malse lancetvormige bladeren die sterk friszuur zijn. Niet iedereen is fan, maar sommigen des te meer: voor de liefhebber dus 🙂

Broccoliblad

Het blad van de broccoliplant is heerlijk en gebruik je zoals boerenkool, maar het smaakt meer zoals (je raadt het nooit) broccoli!

Bloemkoolblad

Het blad van de bloemkoolplant is heerlijk en gebruik je zoals boerenkool, maar het smaakt meer zoals (je raadt het nooit) Bloemkool!

Verse Ui

Grote bollen van onze overwinterde uien, een speciale soort die nu al oogstbaar is

Lente-ui

Jonge uienplanten die nog geen bol hebben gevormd. Alles is eetbaar, van de smaakvolle wortels tot de bladpunten!

Verse Knoflook 

Laatste week! Knoflook kennen we als gedroogde bollen, maar wist je dat je eigenlijk de hele plant kunt eten? Ze zien eruit als kleine prei maar smaken intens naar knoflook, heerlijk voor allerlei soepen en sauzen. Er zijn maar weinig gerechten die niet gebaat zijn bij een paar fijngesneden verse knofloken erin.

Aardbeien

Belangrijk: Aardbeien zijn om zelf te oogsten, en we willen graag dat ook de leden die later komen nog genoeg te plukken hebben 🙂 Onze aardbeien zijn super zoet, sappig, en véél te veel werk voor ons om voor iedereen te plukken. We hebben verspreid over het terrein 4 plekken waar je ze mag komen plukken, we wijzen je graag de weg. Veel plezier met schatzoeken!

Tuinbonen

Tuinboontjes vies? snappen we, maar dan heb je onze verse nog niet geproefd! We hopen dit jaar weer heel veel mensen te laten zien dat verse, kort geroerbakte tuinboontjes een heerlijke delicatesse zijn.

Extra

Bloemkool en Spitskool: deze teelten geven nu hun eerste kleine oogst.

Er is nog niet genoeg voor iedereen maar we willen het wel alvast aanbieden!

Naast groenten verbouwen we natuurlijk ook allerlei supersmaakvolle en gezonde kruiden. Deze week beschikbaar: 

Kruiden

Peterselie

Bieslook

Rozemarijn

Tijm (echte & kruiptijm)

Dragon

Snijknoflook

Oregano

Laurier

Lavas/maggiplant

Munt: Appel, peper, en Marokkaanse 

 Recepten Delen

Met onderstaande link heb je toegang tot de map met recepten. Je kunt hier dus zelf je recept aan toevoegen maar je mag het ook naar ons mailen, dan plaatsen wij deze erin. 

Google Drive ”Recepten Woldtuin”

Recept van Christa – Biet en bietenloof met tomaat en olijven

Ze zijn er weer de rode bieten! Een prachtige groente waarmee je eindeloos kunt variëren. Wij leveren ze met blad omdat dit net zo smakelijk is waarmee je heerlijk kunt koken. We zijn helemaal gewend dat alle bladeren van de groenten zijn verwijderd, denk aan bloemkool, brocolli, venkel, terwijl je deze ook prima kunt eten. Eigenlijk hartstikke zonde. Het is misschien even wennen om de bladeren te gebruiken want ja wat doe je er mee. Hieronder een recept waarin de biet en het blad is verwerkt. Een heerlijk zomers gerecht. Strooi er voor de variatie wat feta over of kook wat tuinboontjes mee. Zo wordt het zomaar een voedzame hoofdmaaltijd.   

Ingrediënten

  • plm 350 gram loof van biet
  • 2 bietjes in stukjes gesneden
  • 125 ml olijfolie
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 citroen schaaf er 2 dunne schilletjes af en gebruik 1 eetlepel sap
  • 2 takjes verse oregano
  • 300 gram tomaten, die goed rijp zijn
  • 120 gram lekkere groene ontpitten olijven
  • verse bieslook en peterselie fijngesneden
  • naar smaak peper & zout

Instructies

Was de biet en haal de bladeren van de stelen, snijd ze in kleine stukjes bak ze in koekenpan in een theelepel olijfolie gedurende 4 minuten, snijd de bladen ook kleine reepjes, voeg ze toe bij de stelen en bak ze nog 3 minuten, doe ze in een schaal en leg er even een bord over heen
Veeg de net gebruikte pan schoon en doe er 90 ml olijfolie in, doe er de in dunne plakken gesneden knoflook, de gesneden ui, de bietjes, het citroenschilletje en de oregano in, bak dit mengsel gedurende 12 minuten. Voeg de tomaten toe met wat zout en peper doe dit ongeveer 2 minuten. Roer nu de snijbiet erdoorheen en de groene olijven en laat de pan even 5 minuten staan zonder vuur
Doe de groente in een een schaal en voeg het citroensap toe en alvorens hem te serveren ook de fijngesneden bieslook en peterselie en voeg naar smaak peper & zout toe

Heb je nog vragen na het lezen van deze mail? We horen het graag! 

Tot woensdag of zaterdag!

De Woldtuinders

File:Instagram icon.png De Woldtuin