De Woldtuin Oogstmail week 8 (24-30 Juni)

De Woldtuin Oogstmail week 8 (24-30 Juni) 150 150 De Woldtuin
De Woldtuin

Hoi allemaal! 

Zo hey, dat gaat behoorlijk rap ineens: deze oogstmail versturen we naar maar liefst 37 leden van de Woldtuin! Dank jullie wel dat jullie met ons mee willen eten aan de nieuwe voedselrevolutie, we zijn héél erg blij en trots op jullie als onze enthousiaste leden. Het is echt niet vanzelfsprekend dat een tuinderij waar ecologie, bodemgezondheid en voedselkwaliteit voorop staat financieel het hoofd boven water kan houden, de afgelopen decennia hebben dat zeer volledig laten zien. Eigenlijk alle vormen van ecologische kleinschalige landbouw behalve de privé moestuin en de volkstuintjes waren twintig jaar geleden op sterven na dood, maar inmiddels zien we dat wij als Woldtuin deel zijn van een golf in de tegengestelde richting. Terug naar lokaal, eerlijk eten op basis van korte logistieke ketens waarbij boer en consument elkaar weer persoonlijk leren kennen. Wij geloven dat dit de toekomst is, en samen laten we zien dat het ook echt kan werken!

Hier op de boerderij is het nog steeds hard doorpakken, er zitten een aantal hele grote oogsten aan te komen (Aardappels!) waar we goed hulp bij kunnen gebruiken, en het onkruid staat ook niet bepaald stil met dit warme weer na heel veel regen. Da’s ook ecologische landbouw: geen gif spuiten kost soms gewoon meer tijd, maar het levert wel ongelofelijk veel meerwaarde op heel veel verschillende vlakken.

In deze achtste week hebben we voor jullie de volgende voorjaars- en zomergroenten beschikbaar:

Nieuw:

Basilicum – stiekem hadden we al kleine beetjes geoogst voor jullie, maar nu komen de planten echt op gang! een grootbladige, biodynamische selectie van Bingenheimer Saatgut uit Duitsland. Ook hier geldt: onze basilicum groeit in gezonde, volle grond en heeft daarom een veel sterker aroma dan de potjesbasilicum die we gewend zijn, dus gebruik met mate.

Shiso – een onbekend kruid, deze Japanse basilicum. We telen de groene en de rode soort: beiden zijn veelgebruikt in de japanse keuken, bijvoorbeeld bij (vegetarische) sushi en in allerlei bouillonnetjes.

Heilige Basilicum / Tulsi – Het is de week van de basilicum! Tulsi, of Heilige basilicum, wordt in india heel veel gebruikt voor van alles en nog wat, wij telen haar voornamelijk voor de heerlijke (en, volgens de hindoestaanse traditie, zeer geneeskrachtige) thee die je kunt zetten van zowel de verse als de gedroogde blaadjes.

Knoflookbollen – we hebben het grootste deel van de volgroeide knofloken geoogst, schoongemaakt en gedroogd zodat ze nu klaar zijn voor uitgifte. Graag één bol per pakket per week meenemen zodat we met z’n allen nog lang van de voorraad kunnen genieten!

We telen dit jaar 5 soorten, 4 hardnecks en één softneck, allen met hun eigen smaak en houdbaarheid. ze heten Vallelado, Ophio, German Stiffneck, Siberian, en Oosterdel.

Groenten

Rode Biet

We telen een speciaal biodynamisch ras (Robuschka) dat zacht en mals blijft, ook als ze erg groot worden. Het blad is te gebruiken zoals spinazie en is super smaakvol, lekkerder dan snijbiet vind ik zelf.

Knolvenkel

Een ouderwetse biodynamische soort, komende weken is er een ruime hoeveelheid knolvenkel voor iedereen! 

Broccoli

We telen dit jaar 5 soorten broccoli, allemaal met hun eigen groeiwijze en oogstmoment. Het aanbod is daarom wat wisselvallig maar altijd super gezond en smaakvol!

Spinaziezuring

Zuring onkruid? niet deze! extra dunne, malse lancetvormige bladeren die sterk friszuur zijn. Niet iedereen is fan, maar sommigen des te meer: voor de liefhebber dus 🙂

Broccoliblad

Het blad van de broccoliplant is heerlijk en gebruik je zoals boerenkool, maar het smaakt meer zoals (je raadt het nooit) broccoli!

Bloemkoolblad

Het blad van de bloemkoolplant is heerlijk en gebruik je zoals boerenkool, maar het smaakt meer zoals (je raadt het nooit) Bloemkool!

Verse Ui

Grote bollen van onze overwinterde uien, een speciale soort die nu al oogstbaar is

Lente-ui

Jonge uienplanten die nog geen bol hebben gevormd. Alles is eetbaar, van de smaakvolle wortels tot de bladpunten!

Extra

Bloemkool en Spitskool: deze teelten geven nu hun eerste kleine oogst.

Er is nog niet genoeg voor iedereen maar we willen het wel alvast aanbieden!

Naast groenten verbouwen we natuurlijk ook allerlei supersmaakvolle en gezonde kruiden. Deze week beschikbaar: 

Kruiden

Basilicum

Shiso: rood en groen

Heilige Basilicum

Peterselie

Bieslook

Rozemarijn

Tijm (echte & kruiptijm)

Dragon

Snijknoflook

Oregano

Laurier

Lavas/maggiplant

Munt: Appel, peper, en Marokkaanse 

 Recepten Delen

Met onderstaande link heb je toegang tot de map met recepten. Je kunt hier dus zelf je recept aan toevoegen maar je mag het ook naar ons mailen, dan plaatsen wij deze erin. 

Google Drive ”Recepten Woldtuin”

Recept van Christa –  Bietencurry

Ok we gaan nog even door met de bieten, gewoon omdat je ze op eindeloos veel manieren kunt klaarmaken. Het ligt misschien niet voor de hand maar ook in een curry zijn ze heerlijk. 

Ingrediënten

plm 600 gr rode bieten
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
1 el zonnebloemolie
1 ui
3 cm gember
2 tenen knoflook
1 peper
1 volle tl komijnpoeder
1 volle tl korianderpoeder
½ tl kurkuma
400 ml kokosmelk
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de rode bieten en snijd in niet te dikke ‘wedges’ oftewel parten (het dikste deel mag maximaal zo’n 1,5 centimeter zijn). Spreid de bieten uit over een bakplaat. Meng de bieten met de olie, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkuma. Breng op smaak met zout en peper. Rooster 20 minuten in de oven. Snijd ondertussen de ui, knoflook, gember en peper fijn. Giet de kikkererwten af. Voeg deze ingrediënten toe aan de bakplaat, meng alles door elkaar en rooster nog 25 minuten. Doe alles in een ruime ovenschaal en giet dan de kokosmelk erbij en meng wederom door elkaar. Rooster het geheel nog 10 minuten in de oven tot het goed warm is en de bieten gaar zijn. Serveer met rijst. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze mail? We horen het graag! 

Tot woensdag of zaterdag!

De Woldtuinders

File:Instagram icon.png De Woldtuin